Het ontstaan van All Terrain
door: Joop Korver
Specialisatie binnen de sport is altijd vanzelfsprekend geweest. De een voetbalt en traint met een bal, de ander beoefent de krachtsport en traint met gewichten. All Terrain richt zich juist op all-round sport; specialisatie van generalisatie. Om het gevaar tegen te gaan té breed te worden is een doelstelling uiterst belangrijk.
ONTSTAAN EN WAAROM VAN ALL TERRAIN
Een aantal jaar terug wilde ik veel sporten, maar kon ik de juiste tak van sport niet vinden. Vooral toen ik aan de TU/e begon, vond ik veel faciliteiten en alternatieven. Zo trof ik mezelf bij de klimtraining, looptraining, in de kano, onder de gewichten. Ja, zelfs van de frisbee- sport heb ik geproefd. Het feit dat ik het geluk heb over een mountainbike en een surfplank te beschikken, maken het alleen maar moeilijker om te kiezen.
Dan verschijnt de ‘Survival of the Fittest’ op TV, voor mij het antwoord op het vraagstuk. Ik zie dat juist all-round sporten worden gebruikt voor een wedstrijd en vind dit de ideale manier van sporten. Snel had ik mij als doel gesteld hieraan mee te doen. Dit was echter geen gemakkelijke weg. Je hebt niet alleen veel materiaal nodig, ook is de behoefte aan coördinatie groot. Immers, wanneer ga je wat beoefenen? Daarnaast gaat het hier om voornamelijk individuele sporten, nooit een teamsport, maar een beetje behoefte aan sociaal contact had ik toch ook wel. |
SPORT ALS SPORT
De behoefte aan coördinatie en sociaal contact hebben tot het idee geleid een nieuwe sportvereniging op te zetten. Dit moest dan wel een vereniging zijn anders dan anderen. Eentje die zich richt op sport als sport en niet als middel tot gezelligheid. De sport moest erg breed zijn, maar wel gericht op niet-gemotoriseerde buitensporten. Voorts moest het uitdagend zijn, een beetje ruig dus. Tot slot vond ik het belangrijk dat zo’n vereniging iets meegeeft in de vorm van kennis en ervaring. Hierbij kun je ook denken aan een breder perspectief en de kunde om te improviseren, voortkomend uit al die takken van sport.
MILITARISTENEn zo vroeg een advertentie in mei 1991 in de Cursor om mensen die een survivalvereniging wilden oprichten. Dit gaf een aantal reacties en al snel was een bestuur gevormd, dat overigens daarna nog meerdere malen is veranderd. De advertentie leidde echter ook tot een aantal negatieve reacties. Het woord survival was slechts een gevolg van dat bewuste TV- programma. Het bleek echter associaties op te roepen met militaristen, kippenslachters en natuurmollers. Een foute woordkeuze dus, die sindsdien angstvallig wordt vermeden. |
DOELSTELLING
Gelijk in de eerste maanden is er door het bestuur gewerkt aan een doelstelling. Vooral gezien het brede karakter van de vereniging, is dit uiterst noodzakelijk als kader waarbinnen wij activiteiten wilden opzetten. Voor de ontwikkeling van ons doel is eerst een nieuwe vorm van sport beschreven: de All Terrain sport.
De doelstellingen van de All Terrain sport bestaan uit:
- All-round lichamelijke ontwikkeling.
- Ontwikkeling van kennis en ervaring betreffende het leven in en de omgang met de natuur en het behoud van die natuur.
- Toename van kennis omtrent het eigen lichaam.
Zo staat het vermeld in de statuten. Hierin staat ook het doel van onze vereniging zelf beschreven. Dat doel is de beoefening en ontwikkeling van de All Terrain sport. Volgens de statuten trachten we dit te bereiken door onder andere trainingen en cursussen op een zo breed mogelijk gebied. Tochten, kampen en wedstrijden; ze dienen allemaal onze doelstelling.
DE ALL TERRAIN PRINCIPES
- Ontwikkel en verbeter je lichamelijke en mentale conditie door middel van sport.
- Richt je op niet-gemotoriseerde outdoorsporten.
- Respecteer het lichaam.
- Verken en verleg je persoonlijke grenzen.
- Verbreed je visie en verhoog je tolerantie.
- Stimuleer het saamhorigheidsgevoel en teamspirit.
- Help elkaar.
- Werk samen.
- Respecteer de natuur.
De meeste principes behoeven geen uitleg, maar voor enkele kan ik een kort uitleg geven: gemotoriseerde sporten zijn sporten die niet plaats kunnen vinden zonder een (mechanische) krachtbron (bijvoorbeeld bungy jumpen met behulp van een kraan). Teamspirit en samenwerken zijn niet hetzelfde, maar vullen elkaar juist aan.